بیماری های آمیزشی که به دلیل جدی نگرفتن و یا آگاهی کمتر در جامعه رو به افزایش هستند. بسیاری از بیماریهای مقاربتی قابل درمان هستند، اما پیشگیری، تشخیص و درمان دیرهنگام می تواند مشکلات جدی سلامتی یا حتی مرگ در پی داشته باشد. آگاهی به این بیمایها و راههای جلوگیری و بهداشت ریسک ابتلا به بیماریهای آمیزشی را بسیار کاهش میدهد.
چه چیزی باعث بیماریهای مقاربتی میشود؟
در بیماریهای مقاربتی ردههای گوناگونی از میکروب ها، مانند باکتریها، ویروسها و انگلها با رابطه جنسی از فرد ناقل به شریک سالم منتقل و باعث بیماری میشوند.
اگر شما یا شریک جنسی تان نشانه های زیر را داشتید، خطر انتقال و ابتلا به بیماری مقاربتی افزایش می یابد نشانههای ابتلا به بیماری آمیزشی:
- ترشح از آلت تناسلی
- برجستگی، زگیل یا زخم در نزدیکی واژن، آلت تناسلی یا مقعد.
- قرمزی، خارش شدید، درد یا تورم در نزدیکی واژن، آلت تناسلی یا مقعد.
- رابطه جنسی دردناک
- ترشحات واژن با بوی بد یا مقدار یا رنگ متفاوت از ترشحات معمولی شما.
- خونریزی واژینال زمانی که پریود نیستید علائم دیگر:
- تکرر ادرار یا دردناک
- بثورات پوستی
- زردی (زرد شدن سفیدی چشم یا پوست)
- لرز، تب، درد
- کاهش وزن.
- اسهال
- عرق شبانه
- گلودرد یا زخم/ضایعات دهانی بدون دلیل
چگونه از ریسک ابتلا بیماریهای مقاربتی پیشگیری کنیم؟
رعایت ایمنی و تمرین رفتارهای جنسی سالم کاهنده ریسک است. شناخت خوب از شریک جنسی، مانند سابقه جنسی و علاقمندی هایش، دوری از رفتارهای پر خطر با چند شریک، و استفاده همیشگی از محافظ (کاندوم) خطر آلودگی به عفونت های جنسی و ریسک بیماریهای آمیزشی را کاهش می دهد.
رعایت روشهای زیر سودمند است:
- شکیبا باشید. برای رابطه عجله نکنید و هیجان خود را کنترل کنید تا رابطه مطمئنی داشته باشید.
- پرهیز و پارسایی: چشم پوشی از رابطه جنسی مطمئنترین راه برای جلوگیری از عفونت و بیماری است.. (چون ریسک انتقال هیچگاه صفر نیست)
- واکسن بزنید: از پزشک بپرسید که آیا باید برای HPV یا هپاتیت B واکسینه شوید.
- شرط بگذارید: اگر شما را دوست دارد تنها به شرط واکسن و آزمایش حاضر به رابطه باشد
- تکپر و قانع باشید ( یک شریک جنسی خوب و سالم کافی است) پیش از رابطه جنسی با هم آزمایش دهید و نتایج را به اشتراک بگذارید. اگر شریکتان پنهانکاری کرد رابطه را به هم بزنید
- تک همسری (عرفی و قانونی) بسنده کردن به یک شریک جنسی را تمرین کنید.
- همیشه کاندوم بزنید: بسیار موثر است. اگر به به کاندوم لاتکس حساسیت دارید، گزینههای دیگری هست، به خاطر لذت بردن دیگران سلامتی خود را به خطر نیندازید.
- چکاپ منظم انجام دهید: منظم با پزشک در میان بگذارید. خجالتی نباشید.
چه کسی باید برای بیماری آمیزشی آزمایش دهد؟
اگر از نظر جنسی فعال هستید یا به فعالیت جنسی با کسی فکر میکنید، با پزشک در بازه آزمایش STD و پیشگیری صحبت کنید. همچنین پیش از رابطه با یک شریک جدید آزمایش دهید و بخواهید او هم آزمایش دهد.
مقاله مرتبط: 10 بیماری مقاربتی برتر کدامند؟
چرا انجام آزمایش برای بیماری آمیزشی مهم است؟
بیماریهای مقاربتی باعث بروز عوارض و مرگ و میر قابل توجهی در سراسر جهان میشوند. به ویژه آنها که تشخیص و درماننشده اند میتوانند پیامد های جدی و تهدیدکنندهای مانند ناباروری، آسیبهای عصبی، بدخیمی و حتی مرگ ایجاد کنند.
اگر خجالتی یا عصبی هستید، بدانید که پزشک همه این موارد را آموزش دیده است و به شما کمک میکند تا سالم باشید.
انجام نخستین آزمایش میتواند کمی شمار را عصبی کند یا به خنده بیندازد، بهویژه اگر به بیماری مقاربتی شریک خود شک داشته باشید. با این حال، آزمایش و آگاهی از وضعیت سلامتی خودتان مهم ترین مساله در زندگی است
منبع: وبسایت هایطب