با پیشرفت تکنولوژی و رایانه ای شدن زندگی، نسخه ها هم دستخوش تعییر شدند. این روزها دیگر خبری از نسخه های دست نویس که گاهی خواندن آن برای مسئولین داروخانه هم سخت بود، نیست. چرا که نسخه ها به صورت الکترونیکی در سیستم نوشته می شوند و همراه با یک کد رهگیری به دست شما می رسد. ما در این جا می خواهیم شما را با صفر تا صد نسخه های الکتریکی آشنا کنیم، پس با ما همراه باشید.
نسخه الکترونیکی چیست؟
همان طور که می دانیم، در نسخه نویسی کاغذی، پزشک داروها را روی سربرگ مطب یا درمانگاه یا دفترچه بیمار می نوشت و سر انجام با زدن یک مهر در انتهای نسخه، صحت آن را تایید می کرد.
اما در نسخه نویسی الکتریکی، روند کار دستخوش تغییر شده است. در این روش پزشکان باید نسخه مورد نیاز بیمار را از طریق نرمافزار و در بستر اینترنت ثبت کنند.
بعد از این که نسخه الکترونیکی ثبت شد، کدی به موبایل بیمار ارسال شده و سپس او با کد یا کد ملی خود به داروخانه مراجعه می کند و متصدی بعد از دریافت کد و بررسی در سیستم، داروها را به مراجعه کننده تحویل می دهد.
مقاله مرتبط: خدمات آزمایش نسخهای در منزل
مراحل ثبت نسخه الکترونیکی توسط پزشکان
ممکن است، برای پزشکان این سوال مطرح شود که چگونه در طرح نسخه الکترونیک شرکت کنند.
• در مرحله اول، باید پزشکان وارد سایت ep.tamin.ir شوند.
• پزشک در این سایت باید روی نام کاربری خود، که همان کد ملی آن هاست، به همراه گذرواژه ( رمزی است که او در هنگام ثبت نام تعیین کرده است.) وارد کنند.
• پس از آن باید برای انجام مراحل ثبت نام، روی گزینه «ثبت نام پزشکان» کلیک کنند.
• بعد از طی کردن مراحل ثبت نام، پزشک وارد صفحه اختصاصی مربوط به خودش می شود.
• در این صفحه اختصاصی باید روی گزینه «ثبت نسخه» در منوی سمت راست کلیک کرده و بعد از وارد کردن کد ملی بیمار، روی دکمه «دریافت اطلاعات بیمار» کلیک کند. در این جا تحت پوشش بودن یا نبودن بیمار مشخص خواهد شد.
• در صورت تحت پوشش نبودن بیمار، پزشک می تواند به صورت آزاد، نسخه او را ثبت کند.
• پزشک با کلیک بر روی گزینه سوابق بیمار، به تمامی اطلاعات دارویی او دسترسی پیدا می کند. حتی اگر بیمار حساسیت دارویی داشته باشد، برای پزشک نشان داده خواهد شد.
• وارد کردن شماره تلفن بیمار برای ارسال پیامک به او الزامی است.
انواع نسخه الکترونیکی پزشکی
لازم به ذکر است، برای ثبت نسخه، باید پزشک معالج، نوع آن را تعیین کند. معمولا نسخه ها شامل:
نسخه ویزیت
در این نوع، فقط کافی است تا پزشک نسخه ویزیت خود را ثبت کند.
نسخه دارو
این برای موقعی است که پزشک نیاز داشته باشد تا دارویی را هم برای بیمار تجویز کند.
نسخه خدمات
در این نسخ، خدماتی که از سمت پزشک برای بیمار ضروری است، انتخاب و در نهایت ثبت می شود.
نسخه پاراکلینیک
این خدمات شامل آزمایشگاه، رادیولوژی، ام آر آی، سی تی اسکن، سونوگرافی، فیزیوتراپی و دیگر موارد خدمات پاراکلینیکی است.
لیست نسخ
در این لیست، تمامی نسخهها و دستوراتی که پزشک تهیه کرده است، قابل مشاهده است.
مقاله مرتبط: خدمات آزمایش در منزل
مزایای استفاده از نسخه الکتریکی
با آنلاین شدن نسخه نویسی، بسیار از مشکلات نسخه های کاغذی برطرف شدند که در ادامه به این موارد اشاره می کنیم.
• دولت دیگر مجبور نبود، هزینه هایی بابت چاپ دفترچه صرف کند و در واقع نوعی صرفه جویی در هزینه های دولت بود.
• از سویی دیگر با حذف این دفترچه و نسخه های کاغذی، موفق شدیم تا گامی در سلامت محیط زیست برداشته باشیم.
• در این حالت سازمان نظام پزشکی موفق شد تا نظارت دقیقی بر عملکرد داروخانه های کشور داشته باشد.
• برای چاپ دفترچه، هر روز شاهد مراجعه تعداد افراد زیادی به کارگزاری ها بودیم. بنابراین با الکترونیکی شدن نسخه ها از اتلاف وقت افراد و سازمان های بیمه گر جلوگیری شد.
• اشتباهات تایپی یا دست خط بد از جمله دلایلی بودند که باعث می شد تا داروخانه، داروها را به اشتباه بدهد و همین امر جان بسیاری از افراد را در معرض خطر قرار می داد. در حالی که با الکترونیکی شدن نسخه ها، احتمال این خطا به صفر می رسد.
• یکی دیگر از مشکلات رایج در نسخه های کاغذی، تداخلات دارویی بود. در حالی که با الکترونیکی شدن نسخه ها، تمامی اطلاعات دارویی بیماران در سیستم ثبت شده و در صورت تداخل بین دو دارو، پزشک داروخانه آن را به بیمار اطلاع می دهد.
• در نسخه های الکتریکی، پرداخت حق الزحمه پزشکان با سرعت بیشتر انجام خواهد شد.
در این روش مسیر دریافت داروی بیمار کوتاه تر شده است و فقط کافی است تا بیمار بعد از ثبت دارو و چگونگی مصرف آن، به داروخانه مراجعه کرده و بعد از اعلام کد ملی، داروهای خود را تحویل بگیرد.
البته لازم به ذکر است، نسخه های الکتریکی با وجود مزایای بیشمار، هنوز با مشکلاتی مواجهند. یکی از این مشکلات کندی و قطعی سامانه است که باعث شده تا بیماران نتوانند نسخه خود را دریافت کنند.
مقاله مرتبط: مشاوره پزشکی در منزل
نسخه الکترونیک برای آزمایش نسخه ای چگونه است؟
با الکترونیکی شدن نسخه ها، کار آزمایشگاه ها هم بسیار راحت تر شده است. چرا که در این طرح پزشک معالج نسخه بیمار را در قسمت نسخه پاراکلینیک درج کرده و آزمایش های لازم برای او را می نویسد و آزمایشگاه هم نسخه را به صورت الکترونیکی در سیستم دریافت می کند. هم چنین، در این روش دیگر نیازی نیست تا بیمار، نسخه به دست راهی آزمایشگاه شده و منتظر پذیرش توسط پرسنل شود و حتی می تواند از راه دور و بدون اتلاف وقت، در کوتاه ترین زمان ممکن، خدمات لازم را دریافت کند.
در چنین حالتی کافی است، بیمار به صورت حضوری یا آنلاین کد ملی خود، یا کد رهگیری که به شماره تلفن همراه او ارسال می شود را در اختیار آزمایشگاه قرار داده و آزمایشات مربوط به خود را در آزمایشگاه، منزل و یا حتی محل کارش انجام دهد.
منبع: وبسایت هایطب