وقتی درباره کرونا صحبت می کنیم، به یاد چندین سال قبل می افتیم که چه طور این بیماری به جان مردم کره زمین افتاده بود. همان طور که می دانیم، این بیماری پیر و جوان نمی شناخت و شمار زیادی از مردم را درگیر کرد. و اکنون با سویه های جدید کرونا مواجه هستیم.
بیماری کرونا، بارها بارها، جهش های ژنتیکی را تجربه کرده است و هر بار با ویژگی های تازه و جدیدی، در میان مردم دیده شده است. این بار هم کرونا، در قالب جدیدی به نام های اریس و پیرولا شیوع پیدا کرده است. در این جا می خواهیم با این دو سویه جدید کرونا بیشتر آشنا شویم و درباره آن اطلاعات جامع تری به دست آوریم.
آشنایی با سویه جدید کرونا به نام اریس
یکی از سویه های جدید کرونا که، با نام هایی چون، ای جی 5 یا اریس شناخته شده است. هنوز دانشمندان درباره این سویه جدید، اطلاعات جامعی به دست نیاورده اند و نمی دانند که آیا این بیماری جدید هم قرار است، شیوع گسترده و خطرناکی داشته باشد یا همانند یک سرماخوردگی ساده عمل کند.
سویه EG.5 از نسل زیرسویه ویروس Omicron XBB (به طور خاص، XBB.1.9.2 ) است، اما طبق گزارش ارزیابی خطر سازمان بهداشت جهانی، جهش اضافی در پروتئین اسپایک آن دیده شده است. این زیرسویه برای اولین بار در فوریه ۲۰۲۳ شناسایی شد و ابتدا در کشور آمریکا شیوع پیدا کرد. پس از آن هم، در ۵۱ کشور گزارش شده و شیوع پیوسته آن در سطح جهانی افزایش یافته است. بیشتر ابتلاها در چین، آمریکا، کره جنوبی، ژاپن و کانادا ثبت شده است و حتی ممکن است، در آینده ای نزدیک، در سرتاسر جهان به بیماری غالب تبدیل شود.
گرچه برای سویه اریس، علائم شایعی تعریف نشده است، اما بیشتر کارشناسان برای آن، علائمی از جمله سرفه، گلودرد، آبریزش بینی، عطسه، خستگی، سردرد، دردهای عضلانی و تغییر حس بویایی را، معرفی کرده اند.
آشنایی با سویه جدید کرونا به نام پیرولا
زیر سویه دیگری از کرونا با عنوان پیرولا یا BA.2.86 شناخته شده است. در تاج پروتئینی این سویه جدید، بیش از 30 تغییر ژنتیکی دیده شده و در واقع این میزان تغییرات، نگرانی های زیادی را با خود به همراه داشته است. درباره شدت این سویه جدید از بیماری کرونا، این چنین ذکر شده است که، گسترش آن، خیلی سریع بوده و به احتمال زیاد، منجر به افزایش مرگ و میر در میان جمعیت آسیب پذیر خواهد شد.
این مورد جدید، تا کنون در چهار کشور دنیا ردیابی و شناسایی شده است، اما ویژگی های این گزینه هم، مانند زیر سویه اریس، هنوز مشخص نیست. در نتیجه همان علائم ذکرشده برای سایر سویه های قبل مانند، آبریزش و گرفتگی بینی، سردرد، خستگی، عطسه کردن، گلودرد، سرفه کردن و تغییرات حس بویایی در این مورد را باید در نظر گرفت.
مقاله مرتبط: تست کرونا در منزل هایطب
گسترش زیر سویه های پیرولا و اریس چگونه است؟
طبق آخرین اطلاعات به دست آمده، از کارشناسان سازمان بهداشت جهانی، در 10 روز گذشته، با افزایش 80 درصدی بیماری کووید – ۱۹ در سرتاسر جهان مواجه شده ایم. این آمار، در واقع زنگ هشداری برای مردم در سرتاسر دنیاست تا با استفاده از ماسک و رعایت بهداشت فردی و اجتماعی خود را در برابر این آن مصون نگه دارند.
در حال حاضر، جهان مشغول رصد و ارزیابی رفتارهای این دو زیر سویه شده است تا مردم را با شکل گیری موج های جدید، آشنا کرده و با این واقع بینی، نه آن ها را بترساند و نه یک خوشبینی کاذب، برای کنار گذاشتن مراقبت های بهداشتی ایجاد کند.
افراد نمی دانند که آیا قرار است زیر سویه های جدید، خطرات گذشته را داشته باشند یا خیر؟
آیا واکسن ها از افراد در برابر سویه های جدید محافظت می کنند؟
با وجود همه این تحقیقات، یک نظریه کلی برای پیشگیری از این بیماری وجود دارد و آن تزریق واکسن کرونا، به عنوان یک ابزار حفاظتی در برابر بیماری و مرگ است.
البته از زمان آخرین تزریق واکسنی که به افراد تزریق شده است، یک سال و حتی بیشتر می گذرد، اما به گفته برخی کارشناسان، این واکسن هم چنان به افراد دفاع عالی در برابر بیماری و مرگ را می دهد.
واکسن های به روز رسانی شده بیماری کویید-19 اکنون در حال توسعه هستند و برای هدف قرار دادن سویه XBB.1.5 طراحی شده اند. در واقع برخی شرکت های تولید کننده، این واکسن را تا حد زیادی در برابر سویه اریس هم، موثر می دانند.
سخن آخر
با توجه به شیوع دو سویه پیرولا و اریس، در چندین کشور، باید در آینده ای نه چندان دور، منتظر خبر انتشار این بیماری در کشورمان هم باشیم. پس چه خوب است، قبل از هر چیز، با تزریق دوز جدیدی از واکسن کرونا، خودمان را در برابر این سویه های جدید ایمن کرده و نکات بهداشتی مانند زدن ماسک، شستشوی مرتب دست ها و رعایت فواصل اجتماعی را جدی بگیریم. امید است که، با رعایت این نکات، بتوانیم این سویه جدید را هم ایمن کنیم.
منبع: وبسایت هایطب
با تشکر از وبسایت هایطب و مطالب خوبش
با تشکر از شما همراه گرامی