احساس درد و ناراحتی در گردن، یکی از مشکلات شایع در میان مردم، به خصوص در میان سالمندان است. یکی از عوامل درد در این ناحیه، بیماری دیسک گردن است. در این بیماری به دلیل ضربه یا کهولت سن، دیسک از بین مهره های گردن بیرون زده یا پاره می شود و در نتیجه فرد، دردی فراتر از یک گردن درد ساده را تجربه می کند. در این مقاله می خواهیم درباره دیسک گردن و عوامل به وجود آورنده آن بیشتر صحبت کنیم.
دیسک گردن چیست؟
بین هفت مهره موجود در ناحیه گردن، دیسک قرار گرفته است. حال در اثر جا به جا شدن این دیسک ها، یا وارد شدن ضربه به آن ها، فرد دچار دیسک گردن (Cervical Disc) می شود. بیماری دیسک گردن، نوعی بیماری ارتوپدی است و یکی از مشکلات شایع برای ستون فقرات است.
ساختار دیسک گردن
ستون فقرات گردنی، از هفت مهره استخوانی تشکیل شده است. بین این مهره ها، توسط یک ماده ژل مانند به نام بالشتک از هم جدا شده اند. این بالشتک های ژله ای، گردن شما را ثابت کرده و باعث می شود تا گردن از یک طرف به سمت دیگر بچرخد و یا به جلو و عقب خم شود.
عدم وجود دیسک، باعث می شود تا ستون فقرات سفتی داشته باشید و حتی قادر به تکان دادن آن نخواهید بود. بنابراین دیسک ها به گردن ما اجازه می دهند تا هر طور که خواستیم آن را حرکت دهیم و حتی دیسک گردن، به عنوان ضربه گیر عمل کرده و به نوعی از گردن شما محافظت خواهد کرد.
مقاله مرتبط: عوامل موثر در کمر درد و روش های درمان کمردرد
آشنایی با عوامل بروز بیماری دیسک گردن
با توجه به مشکلات پیش آمده، انواع مختلفی از بیماری دیسک گردن وجود دارند. این بیماری ممکن است، بر اثر تصادف، ضربه و جا به جا شدن دیسک ها به وجود آید، که در نهایت بر کانال نخاعی ما تاثیر خواهند گذاشت.
• کهولت و افزایش سن، از اصلی ترین عوامل بروز این بیماری است. زیرا با افزایش سن، توده های استخوانی ضعیف شده و به طور طبیعی حالت هیدراته خود را از دست می دهد. از این رو دیسک ها، انعطافپذیری و دوام کمتری پیدا کرده و فشار زیادی به دیسک ها وارد می شود. در چنین مواردی احتمال ترک و پارگی در دیسکی که خشک باشد، بیشتر است و در واقع مهره ها حمایت کمتری از این دیسک ها خواهند کرد.
• ضربه مستقیم به ستون فقرات از دیگر عوامل ایجاد پارگی یا فتق در دیسک می شود. علت بیشتر دیسک های گردن در سنین جوانی، وارد شدن ضربه ناگهانی و فشار بیش از حد به دیسک هاست. فعالیت های ورزشی مختلف یا حوادث رانندگی از مهم ترین دلایل ضربه وارد شده به دیسک های گردن است.
• اختلالات بافت همبند یا سایر ناهنجاری ها در ستون فقرات، از دیگر عوامل منجر به بیماری دیسک گردن می باشد. البته این عوامل، بسیار نادر بوده و در میان افراد، کمتر شایع است.
دیسک گردن چگونه درمان می شود؟
درمان غیرجراحی و محافظهکارانه اولین قدم برای درمان است و ممکن است شامل دارو، استراحت، ماساژ، فیزیوتراپی، تمرینات خانگی، آب درمانی، مراقبتهای کایروپراکتیک (دستکاری ستون فقرات جهت تسکین درد) و مدیریت درد باشد. بیش از ۹۵ درصد از افراد مبتلا به دیسک گردن در حدود شش هفته بهبود مییابند و به فعالیت عادی باز میگردند. اگر درمان محافظهکارانه نتواند وضعیت شما را بهبود بخشد یا علائم شما بدتر شود، پزشک ممکن است جراحی را توصیه کند.
در ابتدا، برای درمان بیماری دیسک گردن، باید از روش های درمانی مانند دارو، استراحت، ماساژ، فیزیوتراپی، تمرینات خانگی، آب درمانی، مراقبت های کایروپراکتیک (دستکاری ستون فقرات جهت تسکین درد) و مدیریت درد استفاده کرد. در صورت عدم بهبود فرد، با روش های ذکر شده، باید بر روی دیسک گردن عمل جراحی انجام شود. در ادامه تمامی روش های درمان دیسک گردن را با هم، مرور می کنیم.
درمان دارویی برای دیسک گردن
مسکنها، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی و استروئیدها، از جمله داروهای مناسب برای دیسک گردن هستند که البته باید توسط پزشک معالج تجویز شوند. حال اگر دچار دژنراتیو دیسک گردن شده باشید، ممکن است، داروهای شل کننده عضلات برای اسپاسم عضلانی هم برای شما تجویز شود.
فیزیوتراپی برای دیسک گردن
فیزیوتوراپی در واقع به دیسک گردن کمک می کند تا بتوانید، فعالیت بدنی خود را آغاز کرده و جلوی آسیب های بعدی را بگیرید. در این روش، فیزیوتراپیست ها به شما روش های صحیح وضعیت بدنی، بلند کردن اجسام و راه رفتن را آموزش داده و به شما کمک می کنند تا عضلات گردن، شانه و بازو را کشش داده و تقویت کنید.
عمل دیسک گردن
وقتی بیماری پیشرفت کرد و با درمان های غیر تهاجمی برطرف نشد، نوبت به عمل دیسک گردن می رسد.
رایج ترین روش برای جراحی دیسک گردن، دیسککتومی و فیوژن قدامی (جلو گردن) است. اگر برای شرایط دیگری مانند تنگی کانال نخاعی نیاز به برداشتن فشار داشته باشید، یک رویکرد خلفی (از پشت) ممکن است، انجام شود.
البته با توجه به تشخیص پزشک معالج، عمل های دیگری بر روی دیسک گردن، مانند عمل تعویض دیسک مصنوعی، جراحی دیسککتومی میکرو آندوسکوپی با حداقل تهاجم و عمل دیسککتومی خلفی گردن ممکن است، انجام شوند.
منبع: وبسایت هایطب