بیماری های آمیزشی (مقاربتی یا STD) و همچنین عفونتهای مقاربتی (STIs)، از طریق تماس جنسی از فرد ناقل به افراد سالم منتقل میشوند و برای ما عوارض و دردسرهای بیماریهای آمیزشی خیلی جدی است.
منظور از تماس جنسی معمولاً رابطه جنسی واژینال، دهانی یا مقعدی است. اما گاهی اوقات این بیماری ها میتوانند از طریق سایر تماسهای فیزیکی و صمیمانه گسترش یابند. این به این دلیل است که برخی از بیماریهای مقاربتی مانند تبخال و HPV از طریق تماس پوست به پوست منتقل می شوند.
بیماریهای آمیزشی میتواند توسط:
- باکتریها
- ویروسها
- یا انگلها
ایجاد شود. بیش از 20 نوع بیماری مقاربتی وجود دارد. به عنوان مثال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کلامیدیا
- تب خال ناحیه تناسلی
- سوزاک
- HIV/AIDS
- HPV
- شپش ناحیه تناسلی
- سفیلیس
- تریکومونیازیس
علائم و عوارض بیماری آمیزشی
دردسرهای بیماریهای آمیزشی مانند نحوه تشخیص، علائم متفاوت، تستهای متنوع و درمانهای سخت در پی ابتلا به بیماری های آمیزشی به بار میآیند. برای جلوگیری از مشکلات و ابتلا به این بیماریها بهترین توصیه شناخت انواع آنها و علائم مربوطه و راه های پیشگیری از بیماری های مقاربتی میباشد.
بیماریهای آمیزشی بدون علامت
بسیاری از بیماریهای مقاربتی نشانه یا علائم آشکاری ندارند؛ این یعنی شرکای جنسی ناآگاه، عفونت را به شریک خود منتقل می کنند. بکار بردن کاندوم هنگام رابطه جنسی نخستین گام در پیشگیری و انتقال بیماری است. همچنین مشاوره با پزشک و غربالگری STI عفونت را پیش از انتقال آن شناسایی و درمان می کند.
خطرات بیماریهای مقاربتی درمان نشده چیست؟
رها کردن بیماری آمیزشی بدون درمان میتواند پیامدهای ناگواری را برای بیمار و شریک جنسی وی ایجاد کند. موارد زیر نمونههایی از مشکلاتی است که ممکن است در صورت عدم دریافت مراقبتهای پزشکی برای بیماریهای مقاربتی ایجاد شود:
- ناباروری
چند بیماری مقاربتی مانند: سوزاک،کلامیدیا و سفیلیس میتوانند باعث ناباروری در زنان و مردان شوند. بیماری التهابی لگن (PID) در زنان که گاهی با ایجاد زخم در لولههای فالوپ همراه است باعث ناباروری میشود و همچنین در مردان میتواند باعث انسداد اپیدیدیم شود که اسپرم را در حین انزال مسدود میکند.
- عوارض بارداری
در زنان، بیماریهای مقاربتی میتواند عوارض گوناگونی در بارداریشان ایجاد کند. احتمال بارداری خارج از رحم، سقط جنین، مرده زایی و زایمان زودرس در پی ابتلا به این بیماریها همگی افزایش مییابند.
تبخال تناسلی، سوزاک، سیفلیس و HIV در رحم یا در هنگام تولد به جنین منتقل می شوند که باعث عوارض شدید یا کشنده می گردد.
- افزایش خطر آسیب اندام، بیماری و سرطان
بیماریهای مقاربتی درماننشده میتوانند سالها بدون علائم در بدن رشد کنند و باعث پیامدهای جدی یا کشنده شوند. به عنوان مثال، ابتلا به HPV میتواند به سرطان دهانه رحم یا مقعد منجر شود، سفیلیس میتواند سبب کوری، زوال عقل و آسیب قلب یا کلیه گردد.
- انتقال بیماریهای مقاربتی به همسران
بدون درمان یا مدیریت مناسب بیماری آمیزشی، همسران ممکن است ناآگاهانه آن را به شرکای جنسی خود منتقل کنند. به یاد داشته باشید ریسک انتقال بیماری های جنسی همواره وجود خواهد داشت.
- دریافت بیماریهای مقاربتی بیشتر
پاسخ سیستم ایمنی فعال، ناشی از یک بیماری مقاربتی کنترل و درمان نشده، خطر ابتلا به دیگر بیماری های مقاربتی را در تماس جنسی افزایش میدهد. به عنوان مثال، داشتن زخمهای باز در ناحیه تناسلی به دلیل یک بیماری آمیزشی ممکن است خطر ابتلا به ویروس HIV را نیز افزایش دهد.
چگونه بفهمیم که به چه بیماری آمیزشی مبتلا هستیم؟
به دلیل اینکه برخی از بیماریهای مقاربتی در آغاز نشانه آشکاری ندارند، تنها راه برای اطمینان از ابتلای به بیماری آمیزشی، انجام دادن آزمایش است تا از دردسرهای بیماریهای آمیزشی در امان باشیم. هر زمان که می خواهید با شریک جنسی جدیدی رابطه داشته باشید، اگر برای مدت طولانی آزمایش نشدهاید با چند شریک داشتهاید یا اگر تاکنون هرگز آزمایش نشدهاید، بهتر است با پزشک در میان بگذارید و آزمایش و تستهای لازم را انجام دهید.
همچنین مهم است که در صورت تجربه علائم بالقوه بیماری آمیزشی، برای غربالگری وقت بگیرید. علائم میتواند شامل تب، برجستگی یا زخم در ناحیه تناسلی، احساس سوزش هنگام ادرار کردن، ترشحات واژن و سایر احساسات عمومی ناخوشی مشابه ابتلا به آنفولانزا باشد.
علائم بیماریهای مقاربتی (STD) چیست؟
بیماریهای مقاربتی ممکن است فقط علائم خفیفی ایجاد کنند یا هیچ نشانه ای نداشته باشند. بنابراین ممکن است عفونتی را داشته باشید ونادانسته آن را به دیگران منتقل کنید. علائم بیماری های آمیزشی شامل موارد زیر است:
- ترشح غیرمعمول از آلت تناسلی یا واژن
- زخم یا زگیل در ناحیه تناسلی
- دردناکی یا تکرر ادرار
- خارش و قرمزی در ناحیه تناسلی
- تاول یا زخم داخل یا اطراف دهان
- بوی غیر طبیعی واژن
- خارش مقعدی، درد یا خونریزی
- درد شکم
- تب
منبع: وبسایت هایطب

4 دیدگاه در “عوارض دردسرهای و بیماریهای آمیزشی چیست؟”