زمانی که پزشک مراجعه میکنید، پزشک ممکن است بسته به شرایطی ویژه و تشخیص خود، برای شما تست نوار قلب را تجویز کند. طی فرایند ثبت تست نوار قلب فعالیتهای قلب شما برای مدت زمانی مشخص اندازهگیری میشود و براساس نتایج به دست آمده پزشک متخصص ممکن است توصیههایی را برای شما تجویز کند.
حال سوال اصلی این است که تست نوار قلب دقیقا چیست و از نتیجه آن چه مواردی مشخص میشود؟ در ادامه این مطلب به این موضوع خواهیم پرداخت و اطلاعاتی کلی از این فرایند تشخیصی در پزشکی شما را آگاه خواهیم کرد.
تست نوار قلب چیست؟
تست نوار قلب یا الکتروکاردیوگرام در مجموع به فرایند ثبت نموداری از پتانسیلهای الکتریکی ناشی از عضلهی قلب و نتیجه حاصل از آن گفته میشود. نتیجه حاصل از ثبت تست نوار قلب یک کاغذ به شکل نوار است که نموداری در آن به ثبت رسیده است و فعالیتهای عضله قلب در آن به نمایش درآمده است.
با استفاده از نمودار الکتروکاردیوگرام پزشک متخصص میتواند نحوه کارکرد قلب را شناسایی کند و براساس این فرایند تشخیصی، دستورهایی ویژه را برای فرایندهای درمانی مختلف ارائه دهد. در نمودار یاد شده اطلاعاتی ویژه و خاص در مورد بخشهای مختلف قلب شامل بطن و دهلیز راست و چپ به دست میآید که این اطلاعات برای تشخیص فعالیت عضله قلب و شناسایی بیماریها و عارضههای قلبی مناسب است. همچنین ممکن است این مورد بخشی از فرایند چکاپ کلی از بدن شما باشد و در صورت تمایل به چکاپ پزشک این مورد را برای شما تجویز کند.
به طور پیشفرض ممکن است تمامی پزشکان در صورت مشاهده و یا درک احتمال فعالیت نادرست یا ناقص قلب، درخواست ثبت و بررسی الکتروکاردیوگرام را بدهند. با توجه به این موضوع میتوان گفت که اینکه یک پزشک درخواست ثبت تست نوار قلب از شما کرده، لزوما نشان از وجود عارضه قلبی نیست، بلکه عارضههای قلبی پس از بررسی نتیجه حاصل از ثبت تست نوار قلب ممکن است مشخص شود. به همین دلیل هرگونه نگرانی در مورد اینکه یک پزشک، در زمان معاینه بیمار صرفا درخواست تست نوار قلب کرده بیمورد است و باید نتایج حاصل از این فرایند تشخیصی بررسی شود.
مواردی که از طریق نتیجه تست نوار قلب مشخص میشوند
تست نوار قلب مطمئنترین راه برای تشخیص بسیاری از عارضههای قلبی نظیر احتمال بروز یا رخداد سکته قلبی و مغزی، عارضههایی چون فیبرالاسیون دهلیزی، انفارکتوس، مسدود شدن وریدها و شریانها، انسداد جریان خود و موراد دیگر است.
تست نوار قلب میتواند بازهای قابل توجه از اصلیترین مشکلات قلبی و عروقی را در بدن تشخیص دهد و از آن طریق پزشک میتواند توصیههایی در زمینه دریافت دارو، تغییر سبک زندگی یا مواردی از دست کند و حتی در صورت حاد بودن شرایط ممکن است تشخیص عمل جراحی بدهد.
از جمله مهمترین مواردی که در زمان ثبت تست نوار قلب و از طریق نتیجه آن شناسایی میشود، میتوان به این موارد اشاره کرد:
- مشکلات ناشی از آریتمی قلب
- گرفتگی و مسدود شدن شریانها
- عروق کرونر
- ایسکمیک
- رخداد سکته
- مشکلات دریچههای قلب نظیر فیبرالاسیون دهلیزی
- بروز حملات قلبی
- احتمال بروز سکته
- رشد حفره در دهلیز یا بطن قلبها
- وجود بیماری ژنتیکی مربوط به سیستم قلب و عروق
- پریکاردیت
ایسکمیک یکی از عارضههای قابل شناسایی با استفاده از تست نوار قلب
ایسکمیک یکی از مواردی است که از طریق انجام تست نوار قلب شناسایی میشود. با استفاده از تست نوار قلب میتوان به وجود این رخداد در قلب پی برد. ایسکمیک زمانی رخ میدهد که جریان خود در قلب کاهش پیدا کرده و طی آن نیز اکسیژن کافی از طریق خون تمیز به اندامهای مختلف پمپاژ نمیشود. این رخداد باعث میشود تا فعالیتها و عملکردهای اندامهای مختلف تحت تاثیر عدم فعالیت نادرست قلب قرار گیرد.
آریتمی قلب و انواع آن که با استفاده از تست نوار قلب شناسایی میشوند
از دیگر مورادی که از طریق تست نوار قلب شناسایی میشود، میتوان به آریتمی قلب اشاره کرد. آریتمی به معنای بینظیر و به هم ریهتگی ریتم ضربان قلب است که انواع مختلف دارد و هر یک از آنها نیز دارای عوارض متفاوتی هستند. این بیماری ممکن است در فعالیت کلی بدن تاثیر منفی بگذارد. از جمله زیرشاخههای آریتمی قلب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فیبرالاسیون دهلیزی: این اختلال قلبی از جمله رخدادهای شایع از بینظمی قلب است که از طریق تست نوار قلب یا همان الکتروکاردیوگرام قابل شناسایی است. فرد مبتلا به فیبرالاسیون دهلیزی بینظمی در ضربان قلب خود را حس کرده و متوجه سریع بودن آن میشود.
- فیبرالاسیون بطنی: موردی است که طی آن سیگنال قلب در لحظهای مشخص به تمام نقاط بطن انتقال پیدا میکند و موجب بینظمی ضربان میشود. این مورد بسیار خطرناک است و در صورت عدم رسیدگی ممکن است با خطر مرگ همراه باشد.
- بلوک قب: زمانی است که ماهیچه قلب کمتر از حالت عادی تپش داشته باشد و همین موضوع باعث عملکرد نادرست خونرسانی و مواردی چون سرگیجه و موارد مشابه میشود.
- فلتو دهلیزی: در این عارضه قلبی، دهلیزها سریعتر از حد معمول ضربان میکنند که باعث میشود تا بطن راست و چپ قلب نتوانند سرعت خود را با دهلیزها هماهنگ کنند. در این حالت قلب عملکرد عادی خودش را از دست میدهد و این موضوع در نهایت روی عملکرد کلی قلب و سیستم خونرسانی تاثیر میگذارد.
- تکی کاردی بطنی: شامل حالتی میشود که ضربان قلب به شکلی غیرعادی افزایش پیدا میکند. تپش بیش از اندازه تند در این حالت یکی از موراد بسیار خطرناک است که ممکن است روی بدن فرد تاثیر منفی بگذارد.
- تکی کاردی فوق بطنی: یکی از مواردی است که باعث افزایش تپش فوق بطن میشود که در آن قلب ممکن است به میزان بسیار بالایی تپش پیدا کند.