اخبار و مقالات, مقالات

انواع کم خونی و علائم مرتبط با آن

علائم کم خونی و انواع کم خونی آزمایش در تهران

کم خونی نوعی بیماری است که در آن گلبول های قرمز و هموگلوبین ها به طور چشمگیری کاهش یافته و در چنین حالتی فرد دچار فقر آهن می شود. کم خونی با توجه به علت و شدت آن، انواع مختلفی دارد و برای هر کدام از آن ها روش های مختلف درمانی در نظر گرفته شده است. برای پی بردن به این بیماری و انتخاب بهترین نوع درمان، سایت های‌طب، این مقاله را به معرفی انواع کم خونی و روش های درمانی آن اختصاص می‌دهد. پس تا انتها با ما همراه باشید.

کم خونی چیست؟

گلبول های قرمز، بخشی از خون هستند که وظیفه اکسیژن رسانی به بافت های مختلف بدن را دارند. این گلبول ها تقریبا در تمامی بافت های بدن ساخته می شوند، اما وظیفه اصلی آن برعهده بافت نرم مغز استخوان است. حال اگر تعداد این گلبول ها در خون، از حد نرمال کم شود، فرد دچار بیماری کم خونی می شود.

علائم کم خونی و انواع کم خونی آزمایش در تهران

انواع کم خونی

این بیماری همراه با علائم مختلفی در بدن ظاهر شده و آن ها را می توان بر اساس شدت، علائم و علت بروز آن انواع مختلفی دارد. در ادامه شما را با انواع این بیماری بیشتر آشنا می کنیم.

کم خونی آپلاستیک (آپلازی)

در این نوع کم خونی، سلول‌ های خونی به اندازه کافی در مغز استخوان تولید نمی شود. در چنین حالتی فرد دچار خستگی های مکرر شده و در معرض ابتلا به عفونت و خونریزی های غیر کنترل شده قرار می گیرد. این نوع بیماری در شدت های مختلف ظاهر می شود و برای درمان آن بر اساس میزان شدت بیماری، باید بنابر تجویز پزشک از روش هایی نظیر مصرف دارو، تزریق خون یا پیوند سلول های بنیادی استفاده کرد.

فقر آهن

یکی از شایع ترین نمونه های کم خونی، فقر آهن است. در این نوع کم خونی، فرد در اثر نداشتن این ماده معدنی، نمی تواند، به اندازه کافی گلبول قرمز تولید کند و در نتیجه، در حمل اکسیژن توسط گلبول های قرمز خون دچار مشکل می‌ شود. در اثر فقر آهن، فرد به مرور دچار خستگی و تنگی نفس می شود.

معمولا تشخیص این نوع کم خونی از روی علائم ظاهری و یا تست های آزمایشگاهی (به ویژه اگر دچار خونریزی داخلی شده باشید.) انجام می شود و فرد برای دریافت این ماده معدنی باید از مکمل های دارویی و غذاهای حاوی آهن استفاده کند.

کم خونی سیکل سل (کم‌ خونی داسی شکل)

کم خونی سیکل سل یا کم خونی داسی شکل، نوعی اختلال ارثی در گلبول های قرمز خون است. در حالت عادی، شکل گلبول قرمز دایره‌ ای و قابل انعطاف است و به راحتی می‌ تواند در عروق گردش کند. اما در این نوع بیماری، شکل گلبول ‌های قرمز خون عوض شده و شبیه هلال ماه یا داس می ‌شود.

با عوض شدن شکل گلبول ها، این سلول های سفت و چسبنده در عروق خونی گیر می ‌افتند و باعث کند شدن یا بلوکه شدن جریان خون و کاهش رسیدن اکسیژن به بعضی بافت ها می ‌شود. برای بیماران مبتلا به این نوع کم خونی، درمان قطعی وجود ندارد و داروهای موجود برای این بیماری باعث کاهش درد شده و از بروز عوارض ناشی از آن پیشگیری می کنند.

تالاسمی

تالاسمی یک نوع اختلال خونی ارثی است. در این نوع بیماری، بدن نسبت به شرایط نرمال، هموگلوبین کمتری تولید می کند و به دنبال آن اکسیژن رسانی در سرتاسر بدن کاهش یافته و تالاسمی باعث کم خونی و احساس ضعف و خستگی می شود.

بیماری تالاسمی در دو نوع خفیف و شدید وجود دارد. در موارد خفیف، فرد نیاز به درمان خاصی ندارد و تنها با داشتن یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم می توانند با احساس خستگی ناشی از تالاسمی مقابله کنند. اما در موارد شدیدتر، نیاز به انتقال خون به صورت دائمی وجود دارد.

انواع کم خونی و علائم مرتبط با آن-شرکت هایطب

نوع کم ‌خونی ناشی از فقر ویتامین

فقر ویتامین هایی مانند فولات، ویتامین ب 12 و ویتامین سی، باعث کمبود گلبول ‌های قرمز خون سالم در بدن شده و در نهایت، فرد بیمار دچار کم خونی می شود. با دریافت مکمل‌ های غذایی و تغییر رژیم غذایی می توان این بیماری را درمان کرد.

• کمبود ویتامین ب 9 یا فولات که به طور عمده در میوه‌ ها و سبزیجات برگ سبز یافت می ‌شود، منجر به ایجاد کم خونی می شود. معمولا کمبود این نوع ویتامین، در اثر نوعی بیماری در روده مانند سلیاک، برداشتن بخش بزرگی از روده بزرگ به دلیل جراحی یا بای پس، مصرف بیش از حد الکل، مصرف بعضی داروهای خاص مانند داروهای ضد تشنج ، خانم های باردار و شیرده، بیماران دیالیزی و افرادی که دچار نارسایی کلیوی هستند، ایجاد می شود. نبود فولات کافی در این افراد می ‌تواند منجر به کم‌ خونی ناشی از آن شود.

• ویتامین ب 12 به طور عمده در گوشت، شیر و تخم مرغ یافت می ‌شود. البته کمبود ویتامین ب 12، در اثر نقص سیستم ایمنی بدن، ناشی می شود و زمانی رخ می ‌دهد که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به سلول ‌های معده که این ماده را تولید می ‌کنند، حمله کند. این نوع کم‌ خونی، تحت عنوان کم ‌خونی پرنیشیوز شناخته می‌ شود.

• کم‌ خونی ناشی از کمبود ویتامین ث، به دلیل کاهش مصرف مواد غذایی غنی و یا اختلال در جذب رخ می ‌دهد. بعضی بیماری های خاص، مانند سرطان و نارسایی مزمن کلیوی یا کشیدن سیگار، ریسک ابتلا به کمبود ویتامین ث را بالا می‌ برد.

لوسمی

لوسمی نوعی بیماری کم خونی است که در آن گلبول های سفید خون (WBC) ، سرطانی می شوند. گلبول های سفید خون، بدن افراد را از حمله باکتری ‌ها، ویروس ‌ها و قارچ‎ ها و هم چنین سلول های غیرطبیعی و سایر مواد خارجی محافظت می ‌کنند. در سرطان خون، گلبول های سفید، طبیعی کار نمی‌ کنند، خیلی سریع تقسیم شده و در نهایت سلول های طبیعی را از بین می ببرند.

علائم بیماری کم خونی لوسمی

بیماری لوسمی معمولا با علائم زیر همراه است.

  • تعریق بیش از حد، به خصوص در شب
  • خستگی و ضعف که با استراحت از بین نمی ‌رود.
  • لاغری بدون گرفتن رژیم و ورزش
  • درد و حساسیت استخوان
  • غدد لنفاوی متورم و بدون درد
  • بزرگ شدن کبد یا طحال
  • ایجاد لکه ‌های قرمز روی پوست
  • خونریزی و کبودی
  • تب یا لرز
  • عفونت های مکرر

حال که با کم خونی و علائم و انواع آن آشنا شدید، زمان آن فرا رسیده تا دیگر انجام آزمایشات پزشکی و چکاپ ها سالیانه را جدی بگیرید و در صورت مشاهده هر یک از علائم این بیماری به پزشک معالج مراجعه کرده و یا از مرکز خدمات درمانی های‌طب کمک بگیرید.

ثبت درخواست چکاپ آقایان در منزل

ثبت درخواست چکاپ بانوان در منزل

ثبت امتیاز
[کل: 3 میانگین: 5]

نوشته های مشابه

2 دیدگاه در “انواع کم خونی و علائم مرتبط با آن

  1. سید رضا گفت:

    بهترین مقاله در مورد کم خونی و انواع کم خونی و علایم اون خوندم همین مقاله بود . ممنون

    1. Hi-Teb گفت:

      ممنون از نظر مثب شما همراه گرامی خوشحالیم که این مقاله برای شما مفید بوده.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *