آلودگی HPV که آن را با عنوان زگیل تناسلی نیز میشناسند، یکی از بیماریهای ویروسی است که معمولا از راه تماس جنسی پرخطر قابل انتقال است. این ویروس علائمی ویژه دارد، با این حال بسیاری از افراد مبتلا به آن ممکن است هیچ نمود ظاهری از خود نداشته باشند. در این مطلب زمان بروز علائم پس از آلودگی HPV را خواهیم گفت.
ویروس پاپیلومای انسانی شامل بیش از ۱۰۰ ویروس همخانواده هستند که هر کدام ممکن است علائم و ویژگیهای متفاوتی داشته باشند. در این میان نزدیک به ۷۵ درصد از اعضای این خانواه ویروسها علائم پوستی از خود نشان میدهند، در حالی که ۲۵ درصد دیگر علائم متفاوتی دارند.
این ویروسها به دلیل رشد تودههای غیرطبیعی ممکن است باعث رشد بیماریهای سرطانی نظیر سرطان دهانه رحم، سرطان دهان، سرطانی شدن مقعد و سطح آلت تناسلی در مردان شوند.
دوره نهفتگی آلودگی HPV چقدر است؟
آلودگی HPV همانند بسیاری از عفونتهای ویروسی دارای دوره نهفتگی خاص خود است. به طور کلی، دوره نهفتگی که با عنوان دوره کمون نیز از آن یاد میشود برای ویروس زگیل تناسلی بسته به نوع ممکن است بین ۳ هفته تا دو سال متغیر باشد. با توجه به این موضوع میتوان گفت که اگر فردی مبتلا به آلودگی HPV شود، ممکن است تا دو سال پس از آن هم علائمی نداشته باشد.
این موضوع باعث میشود تا زمان بروز علائم آلودگی HPV به هیچ وجه قابل پیشبینی نباشد و تنها راه دقیق برای تشخیص آن تست آزمایشگاه برای بررسی ابتلای به این ویروس است. به همین دلیل و از آنجایی که رابطه جنسی مهمترین دلیل و عامل انتقال این ویروس است، بسیاری از متخصصین تاکید دارند که حتما افراد پیش از برقراری ارتباط نزدیک و ارتباط جنسی از عدم ابتلای خود و شریکشان به این ویروس آگاهی کامل پیدا کنند.
علاوه بر این به افرادی که دارای رابطههای جنسی با شریکهای متعدد هستند و اصطلاحا روابط پرخطر جنسی دارند، توصیه میشود تا به صورت مدام تست HPV را انجام دهند تا از وضعیت سلامت خود مطلع شوند.
ماندگاری آلودگی HPV در بدن چقدر است؟
در مورد ماندگاری آلودگی HPV در بدن انسان باید گفت که این موضوع مشخصا به قدرت سیستم ایمنی بدن مربوط میشود. در بهترین سناریوی ممکن، در صورتی که سیستم ایمنی فرد قوی باشد، عفونت زگیل تناسلی میتواند تا دو سال در بدن فرد باقی بماند. سیستم ایمنی بدن در صورت داشتن توانایی لازم میتواند به صورت خود به خودی، اما در مدت زمانی بسیار طولانی این ویروس را از بین ببرد.
البته این موضوع برای همه افراد صادق نیست و در برخی از اوقات، عفونت HPV ممکن است برای یک یا دو دهه فرد مبتلا را درگیر خود کند. گزارشهایی وجود دارد که بسیاری از افراد حتی تا پایان عمر با این ویروس درگیر بودهاند و سیستم ایمنی بدن هرگز نتوانسته آن را از بین ببرد.
با توجه به این موارد، میتوان گفت که ماندگاری ویروس HPV در بدن بسیار زیاد و بلکه در برخی از اوقات همیشگی است، با این حال سیستم ایمنی بدن یک متغییر مهم و تاثیرگذار در مورد مدت زمان ماندگاری این آلودگی در بدن است و ممکن است در سناریوهای خوب، فرد در مدت زمانی نسبتا کوتاهتر درمان شود.
این موضوع نیز باعث میشود تا عوارض ناشی از ابتلای این ویروس نیز تا بیش از یک یا دو دهه طول بکشد و ممکن است فرد مبتلا ۱۰ تا ۲۰ سال بعد به عوارضی چون سرطان دهانه رحم گلو و موارد دیگر مبتلا شود. این موضوع باعث میشود تا رعایت اصول بهداشت و جلوگیری از ابتلای به آن بهترین سناریوی ممکن باشد.
درمان آلودگی HPV به چه صورت است؟
نکته مهم در مورد درمان آلودگی HPV این است که هیچ زمان دقیقی برای آن نمیتوان در نظر گرفت. دستکم با توانایی پزشکی امروزه، هیچ راهکار مشخصی برای انجام فرایندهای درمانی و از بین بردن ویروس در بدن وجود ندارد. با این حال زمان حداقلی برای درمان HPV را دو سال در نظر گرفتهاند و مشخص شده که این بیماری برای بیش از دو سال میتواند فرد را درگیر خود کند.
به طور خلاصه میتوان گفت که پزشکی امروزه، هیچ راهکاری برای درمان اچ پی وی ندارد و بدن باید به صورت خود به خود و از طریق سیستم ایمنی خودش اقدام به برطرف کردن این ویروس از تمامی بدن کند.
خاصیت ویروس زگیل تناسلی این است که این ویروس ممکن است به صورت غیرقابل پیش بینی شدهای در میان بخش های دیگر بدن سرایت پیدا کند و به سادگی بخشی دیگر از بدن فرد مبتلا را به خود درگیر کند.
به همین دلیل آنچه متخصصین بیش از همه توصیه میکنند، راهکارهای پیشگیری از HPV است. در صورتی که از راههای پیشگیری نظیر استفاده از ابزارهای پیشگیری و بهداشتی، دریافت منظم واکسن و تغییر سبک زندگی استفاده شود، احتمال ابتلای افراد به این بیماری کاهش پیدا میکند و سطح شیوع آن نیز به صورت کنترل شده باقی خواهد ماند.