غالبا افراد در طول دوره زندگی خود رابطه جنسی را تجربه می کنند و همین امر باعث می شود تا در معرض پاتوژن های مرتبط با آن از جمله ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV قرار گیرند. البته این ویروس زمانی که وارد بدن می شود، به صورت خود به خودی و توسط سیستم ایمنی بدن نابود خواهد شد.
اما برخی از گونه های ویروس HPV ،در سلول های دهانه رحم باقی مانده و تکثیر یافته و ایجاد عارضه می کنند. این ضایعات به عنوان «ضایعات پیشسرطانی دهانه رحم »شناخته می شوند و در صورت عدم درمان، در طول زمان می توانند به سرطان دهانه رحم تبدیل شوند.
این ضایعات که معمولا از سویه های پرخطر 16 و 18 ویروس HPV هستند و قسمت های مختلفی از بدن مانند: دهانه رحم، گردن، دهان و رکتوم را دچار ضایعات سرطانی می کنند. بنابراین برای این که سویه های پرخطر مشکل ساز نشوند، دانشمندان واکسن هایی را برای پیشگیری از سرطانی شدن دهانه رحم و دیگر بخش های ذکر شده، کشف کرده اند.
در ادامه می خواهیم به نقش موثر این واکسن ها در پیشگیری از سرطان دهانه رحم بپردازیم و مزایای استفاده از آن ها را بررسی کنیم. تا انتها با ما همراه باشید.
مقاله مرتبط: آیا واکسن از بیماریهای مقاربتی STD پیشگیری میکند؟
نکاتی برای پیشگیری از سرطان دهانه رحم
امروزه واکسنهایی ساخته شده اند که به سیستم ایمنی بدن افراد کمک می کند تا انواع خاصی از HPV را شناسایی کرده و مانع از سرطانی شدن بخش های ذکر شده گردد. از آن جایی که سرطانی شدن دهانه رحم تا چندین سال طول می کشد، سازمان های نظارتی و سازمان های سلامت بین المللی مانند: سازمان جهانی بهداشت (WHO)، ضایعات دهانه رحم را بهعنوان معیار ترجیحی برای کارآزمایی های مربوط به واکسن HPV تلقی می کنند.
تا کنون چندین نوع واکسن HPV برای پیشگیری از سرطان های ناشی از ویروس پاپیلومای انسانی کشف شده اند. هر یک از آن ها افراد در برابر سویه های مختلف این ویروس محافظت می کنند.
واکسن دو گانه برای HPV16 و HPV18، واکسن چهارگانه برای سویه های HPV 16/18 و دو نوع HPV کم خطر که باعث زگیل های تناسلی (6 و 11) میشوند و واکسن جدیدتر که 9 گانه است و ۹ سویه (6، 11، 16، 18، 31، 33، 45، 52 و 58) HPV را هدف قرار می دهد.
البته برای این که، واکسن HPV تاثیرات بیشتر و بهتری داشته باشد و خطر ابتلا به ضایعات پیشسرطانی دهانه رحم را کاهش دهد، باید واکسن را در زمان و سنین مناسب تزریق کرد.
بنابراین بهتر است واکسن را در سنین کودکی و قبل از این که فرد رابطه جنسی داشته باشد، تزریق کرد تا بهترین تاثیرگذاری را داشته باشد. از این رو توصیه می شود تا واکسن، در سنین 11 تا 15 سالگی استفاده شود. اگر واکسن HPV در این سنین استفاده شود، تنها نیاز به تزریق دو دوز واکسن خواهیم داشت.
در سنین 15 تا 26 سالگی هم می توان برای پیشگیری از سرطان دهانه رحم، از این واکسن استفاده کرد. اما در زنان با سن بیشتر که بین ۲۵ تا ۴۵ سالگی واکسینه شده اند، واکسن HPV به همان میزان موثر نیست. این ممکن است به این دلیل باشد که زنان در سنین بالاتر، بیشتر احتمال دارد که از قبل در معرض این خطر قرار گرفته باشند.
به یاد داشته باشید که برای تاثیر گذاری کامل، باید تمام دوزهای آن تزریق شوند و معمولا افراد را به مدت 8 تا 10 سال در برابر این بیماری ها ایمن خواهد کرد.
لازم به ذکر است واکسن HPV تنها مختص زنان نبوده و در آقایان هم برای پیشگیری از سرطان های دیگر نواحی مانند دهان، رکتوم موثر می باشد.
مزایای استفاده از واکسیناسیون
واکسیناسیون با هدف تحریک سیستم ایمنی به تولید آنتی بادی هایی کمک می کند که میتوانند عفونت های طبیعی ناشی از ویروس HPV را متوقف کنند. البته به این نکته توجه داشته باشید، این واکسیناسیون نمی تواند مانع از تمام سرطان های رحم شود. بنابراین بعد از واکسینه شدن، لازم است غربالگری منظم داشته باشید و طبق دستور پزشک تست پاپ اسمیر را انجام دهید.
حتی سرطان دهانه رحم می تواند سال ها پس از آلوده شدن فرد به HPV و ایجاد ضایعات پیشسرطانی خود را نشان دهد. بنابراین برای تعیین اثربخشی واکسیناسیون HPV بر سرطان دهانه رحم، لازم است تا در صورت داشتن روابط پرخطر و تعدد شرکای جنسی، آزمایشات لازم را انجام دهید. به طور کلی واکسن های HPV از اثر و ایمونوژنیسیته بالایی برخوردار است و اگر در زمان مناسبی تزریق شود، ایمنی قابل قبولی ایجاد می کند.
شایان ذکر است، بر اساس مطالعات انجام شده، واکسن گارداسیل می تواند تا 90 درصد، در برابر سرطان دهانه رحم محافظت ایجاد کند، در حالیکه واکسن نه گانه جدید تا 97 درصد، در برابر سرطان های دهانه رحم مؤثر خواهد بود.
در ضمن تزریق واکسن HPV، بدین منظور نیست که رفتارهای پرخطر در روابط جنسی خود داشته باشید و مراقبت های لازم حین رابطه را انجام ندهید، زیرا ممکن است، این نوع واکسن از افراد تنها در برابر برخی از سویه های ویروس مراقبت کرده و حتی ممکن است افراد دچار بیماری های مقاربتی شوند که علیه آنها واکسینه نشده اند.
منبع: وبسایت هایطب
سلام
من تهران هستم برای واکسن hpv درخواست بدم چند روزه نوبتم میشه؟
با سلام
تست و واکسن HPV در منزل در شهر تهران از یک تا سه روز بسته به شرایط انجام می شود. لطفا درخواست خود را از طریق سایت ثبت کنید.
با تشکر پشتیبانی هایطب
سلام شما واکسن hpv هم دارین؟
با سلام
بله موجود هست می توانید درخواست خود را ثبت کنید