با گسترش بیماری های آمیزشی در میان مردم با هر گونه رفتار جنسی، احتمال آلودگی به یک بیماری مقاربتی وجود دارد. در صورت تشخیص به موقع، بیماریهای آمیزشی معمولا قابل درمان یا کنترل هستند و آثار بیماریهای جنسی از بین میرود، اما هر بیماری آمیزشی در آغاز نشانه ای آشکار ندارد، یا علائم بسیار کمرنگی داشته که پس از مدتی از میان میرود که باعث ماندگاری بیماری و تاثیرهای ماندگار در زندگی میشود.
برای تشخیص و درمان زودهنگام بیماریهای مقاربتی باید هر چند وقت یکبار به دیدن پزشک بروید و آزمایش هایی که پیشنهاد می دهد را انجام دهید. همیشه میتوانید با رعایت اصول و بهداشتی احتمال گرفتار شدن به این بیماریها را به کمترین برسانید.
بیماری مقاربتی (آمیزشی) چیست؟
بیماریهای مقاربتی عفونتهایی هستند که از راه تماس جنسی تناسلی مانند در همکنش واژینال، مقعدی یا دهانی میان شرکا منتقل میشوند. تاکنون شاید درباره بیماری های سوزاک، کلامیدیا، تبخال تناسلی، سیفلیس، HPV و HIV شنیده باشید.
خطرات و آثار ماندگار بیماریهای جنسی چیست؟
بدون درمان و یا درمان دیر هنگام بیماری مقاربتی میتواند عوارض و خطرات جدی برای شما و هر شریک جنسی فعلی یا آینده به بار بیاورد:
- ناباروری
- عوارض بارداری
- افزایش خطر آسیب اندام، بیماری و سرطان
- انتقال بیماریهای مقاربتی به افراد سالم (که به شما اعتماد داشته اند)
- دریافت بیماریهای مقاربتی اضافی
عوارضی که بیماری مقاربتی در زندگی ایجاد میکند
- بیماریهای مقاربتی مانند تبخال، سوزاک و سیفلیس میتوانند خطر ابتلا به ایدز HIV را افزایش دهند.
- انتقال بیماریهای مقاربتی از مادر به کودک میتواند منجر به مردهزایی، مرگ نوزاد، تولد نوزاد با وزن کم و نارس، سپسیس، ذاتالریه، ورم ملتحمه نوزادان و ناهنجاریهای مادرزادی شود.
- عفونت HPV (زگیل های تناسلی) می تواند باعث سرطان دهانه رحم شود که چهارمین سرطان شایع زنان در سراسر جهان است.
- هپاتیت B منجر به مرگ 820000 نفر در سال 2019 شده که بیشتر آنها به دلیل سیروز و کارسینوم سلولی کبدی (سرطان اولیه کبد) بودند.
- آثار و عوارض بیماریهای جنسی مانند سوزاک و کلامیدیا از علل اصلی بیماری التهابی لگن (PID) و ناباروری در زنان هستند.
بیماریهای مقاربتی چه مشکلاتی میتوانند ایجاد کنند؟
اهمیت آزمایش و درمان بیماریهای مقاربتی اغراق آمیز نیست، زیرا میتوانند به راحتی از فرد آلوده به فرد سالم منتقل شوند. در صورت درمان نشدن، بیماری مقاربتی میتواند منجر به عوارض جدی؛ احتمالاً مخرب و طولانی مدت شود موارد زیر :
- عقیمی زن و مرد
- کوری
- بدشکلیهای استخوانی
- آسیب به اندامهای اصلی (قلب، کلیه، مغز و …)
- سرطان دهانه رحم
- سرطان واژن، آلت تناسلی، مقعد یا گلو
- بیماری التهابی لگن (PID)، که میتواند به لولههای فالوپ زنان آسیب برساند و منجر به درد لگن و ناباروری شود.
- حاملگی لولهای (جایی که جنین به جای رحم در لوله فالوپ رشد میکند)
- درد هنگام ادرار یا مقاربت
- تاول، زخم، زگیل، بثورات، یا تورم در ناحیه تناسلی، مقعد یا دهان
- ترشح از آلت تناسلی، واژن یا رکتوم
- علائم مشابه آنفولانزای مداوم
- نقصهای مادرزادی، از جمله عقب ماندگی ذهنی نوزاد
- مرگ
برخی از بیماریهای مقاربتی حتی با درمان از میان نمیروند. پس لازم است که درباره وضعیت سلامتی خود و شریک جنسی احتمالی گفتوگو کنید و حتما در باره پیشگیری آگاهی بیشتری به دست بیاورید.
پیشگیری از بیماریهای مقاربتی
با رعایت اقداماتی ساده میتوانید از ابتلا به بیماری مقاربتی پیشگیری کنید. اول از همه، از هر نوع رابطه جنسی با افرادی که زخمهای تناسلی، بثورات، ترشحات یا علائم دیگر دارند، خودداری کنید. چند نکته دیگر هم به یاد داشته باشید:
- در هر رابطه جنسی که دارید، کاندوم لاتکس را بکار ببرید و اگر از روان کننده استفاده میکنید، مطمئن شوید که محلول در آب است (با آب شسته می شود).
- پیش و پس از آمیزش خود را بشویید. (و از شریک خود هم بخواهید که خود را بشوید)
- از به اشتراک گذاشتن حوله و لباس زیر خودداری کنید.
- اگر مشکل نوشیدن یا سوء مصرف مواد دارید، به دنبال کمک باشید، زیرا بیشتر احتمال دارد که رابطه جنسی خود به خودی و محافظت نشده داشته باشید.
- برای هپاتیت B واکسن بزنید و آزمایش HIV بدهید.
- بررسی کنید که شریک شما هم هپاتیت B واکسن زده و آزمایش HIV داده باشد
به خاطر داشته باشید که تشخیص زودهنگام و سریع STD شانس محدود کردن اثرات بیماری را افزایش می دهد. برخی از بیماری های مقاربتی به سادگی قابل درمان هستند. اما از آنجا که علائم فوری ندارند، فکر خوبی است که معاینات منظم را با پزشک خود برنامه ریزی کنید. یادتان باشد، هیچ چیز مهم تر از سلامتی نیست.
منبع: وبسایت هایطب